Hvis Danmark er dit rejsemål – information og tips


 

Covid-19 i Danmark

Alle corona-restriktioner har været ophævet siden 1. februar 2022. Restriktioner som maske, kontaktrestriktioner, coronapas mm er derfor ikke længere gældende. Covid-19 er ikke længere klassificeret som en kritisk sygdom i Danmark.

Indrejse: Borgere fra EU- og Schengen-lande kan rejse ind i Danmark, og deres vaccinationsstatus kontrolleres ikke længere.

Kørsel i Danmark: Information til besøgende der kører.

Information og tips til udenlandske turister, der rejser til Danmark:

Obligatoriske dokumenter
Ved indrejse i Danmark til grænsekontrol skal du medbringe følgende rejsedokumenter:

  • Alle EU/EØS-borgere skal fremvise pas eller nationalt id-kort godkendt som rejse-id.
  • Hvis du er statsborger i et nordisk land, skal du ikke medbringe dit pas ved indrejse i Danmark, men du skal bevise, at du er statsborger i et nordisk land. Kun pas, kørekort og nationale ID-kort kan give oplysninger om nationalitet.

Andre obligatoriske dokumenter er:

  • Kørekort (påkrævet)
  • Internationalt kørekort (anbefales)
  • Bevis for forsikring (påkrævet)
  • Bilregistreringsdokument eller lejeaftale (påkrævet)

Regler i Danmark

I de skandinaviske lande er der tilsvarende love og regler, men der er regler, der er specifikke for Danmark.

Forlygter

Husk at have dine forlygter tændt hele tiden. Det er påkrævet i Danmark, også i dagtimerne.

Højrekørsel

I Danmark kører du i højre side af vejen – i lighed med det meste af Europa.

Sikkerhedsseler

Der skal være sikkerhedsseler til alle sæder i bilen. Det er med andre ord ulovligt at have flere personer i bilen, end der er seler til, og alle i bilen skal have sikkerhedssele på. Når børnene i bilen er under 15 år, er det førerens ansvar, at de bruger sikkerhedssele.

Børn og autostole

Børn under 3 år, der måler mindre end 135 centimeter, skal sidde i en korrekt tilpasset barnestol. Hvis køretøjet ikke har sikkerhedsseler, må børn under 3 år ikke sidde i bilen, mens den er i bevægelse.

Mobiltelefoner

Det er strengt forbudt at bruge mobiltelefon under kørsel i Danmark. Det er tilladt at bruge en håndfri telefon (ikke et headset) indbygget i bilen.

Hastighedsgrænser

I Danmark er hastighedsgrænserne 50 kilometer i timen i byer og 80 kilometer på de fleste veje. På motorvejene kan man normalt køre 130 kilometer i timen, men nogle dele tillader kun 110 kilometer i timen med opsatte skilte.

Danske vejskilte

I den offentlige trafik bruger vejskiltene internationale standardsymboler. Nogle gange omfatter de det danske sprog.

Parkering

Parker din autocamper eller bil i færdselsretningen (højre side af vejen). Ofte må man mange steder parkere mellem 1 time og 2 timer uden at betale. Parkering, hvis det er angivet med et ekstra skilt, er kun gyldige på bestemte tidspunkter. Her skal du være opmærksom på den særlige farvekodning (tider i sort eller hvid refererer til ugedagene fra mandag til fredag. Tider i parentes er for lørdage og tidspunkter i rød er for søn- og helligdage). Færdselsreglerne i Danmark kræver en p-skive i forruden. Udenlandske biler kan købe en parkeringsskive på turistkontorer, tankstationer eller på www.pintrip.eu 

Vejafgifter

Du betaler ikke for at bruge vejene i Danmark. Du skal dog betale, når du krydser de to store broer, Storebæltsbroen (mellem Sjælland og Fyn) og Øresundsbroen mellem Danmark og Sverige.

Tankstationer

Størstedelen af ​​de mange tankstationer i Danmark har automatiske betalingsautomater, der gør det nemt at fylde tanken, når stationen er lukket. Normalt accepterer automaterne nogle internationale kreditkort som betaling, og mange tager kontanter.

I nødstilfælde

Kommer du ud for en ulykke eller har brug for andre beredskaber, så ring 112 på landsplan for at få fat i dansk politi, brandvæsen og ambulance. Næsten alt dansk politi og beredskabspersonale taler engelsk og vil uden problemer kunne kommunikere med dig.

Penge/kreditkort

Valutaen i Danmark er danske kroner (DKK). Du kan rejse til Danmark med Euro og Maestro (EC) eller kreditkort til at begynde med. På turiststeder kan du betale med euro. Den officielle kurs er omkring 1 EUR = 7,41 DKK og er relativt konstant. Du kan hæve danske kroner i en dansk hæveautomat, men du kan også betale direkte med kort. Dette er meget mere almindeligt. Kontant betaling accepteres generelt ikke ved parkeringsautomater eller på lokal offentlig transport. Vi anbefaler, at du tager et internationalt accepteret kredit- eller betalingskort med dig. Den populære betaling MobilePay kan kun benyttes af indehavere af et dansk personnummer (CPR-nummer).

Drikkepenge

Ikke almindeligt i Danmark, heller ikke i turistområder. Men det afvises ikke.

Cyklister

Danmark er en nation af tohjulede. Du vil se cykler overalt, så sørg for at passe på dem. Bilister skal altid give efter for cykler, og de har ofte deres egne vejbaner, men nogle gange må man dele vejen.

Medbringelse af kæledyr til Danmark

Der kræves et EU-kæledyrspas for rejser med visse kæledyr (hunde og katte). Det beviser, at dyret er vaccineret mod rabies (vaccination skal gives tidligst 21 dage før indsejling), og din hund skal også være chippet for at muliggøre tydelig identifikation. Udover chippen er det også lovpligtigt i Danmark, at din hund har et mærke på halsbåndet, hvor der står navnet på hundeejeren og dennes adresse.

Alkohol

At køre i spirituspåvirket tilstand er absolut no go i Danmark. Den lovlige grænse for alkohol i dit blod er 0,5 procent i Danmark, og det håndhæves strengt. Hvis promillegrænsen i dit blod er over 0,5, får du straf og bøder af politiet.

Narkotika

Danmark forbyder kørsel under påvirkning af marihuana (THC, cannabis), methylamfetamin og MDMA (ecstasy). Hvis politiet har mistanke om, at en bilist er påvirket, vil de teste for forskellige stoffer. Betjening af et køretøj i påvirket tilstand kan medføre en stor bøde, fængsel eller endda at blive udelukket fra Danmark.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid er medlemskabet gyldigt?

Det årlige medlemskab gælder altid fra den 31. marts til den 30. marts det efterfølgende år, men hvis du kun har brug for et medlemskab i en kort periode, er der også mulighed for at købe et månedsmedlemskab. Den trykte guide opdateres årligt, mens Pintrip App løbende opdateres i løbet af sæsonen. Det er afgørende at have et gyldigt medlemskab for at undgå at besøge værter, der ikke længere er en del af netværket. Derudover vil du med et gyldigt medlemskab løbende modtage oplysninger om de mange nye værter, der tilføjes til netværket i løbet af sæsonen. Ved at vælge et abonnement bliver dit medlemskab automatisk fornyes, så du altid rejser med et gyldigt medlemskab og samtidig støtter Pintrip-konceptet.

Hvor mange holdepladser tilbyder værterne?

Hver vært tilbyder 1-3 holdepladser.

Kan jeg opholde mig mere end 24 timer hos hver vært?

Nej, konceptet med Pintrip indebærer, at rejsende kun kan overnatte en enkelt nat hos værten. Dette giver dig stadig tilstrækkelig tid til at lære værten og stedet at kende, men giver også andre rejsende mulighed for at nyde godt af Pintrip-konceptet.

Modtager værterne andre køretøjer end autocampere?

Ja, flere end 80% af værterne modtager også tagtelte, og ca. 45% af værterne modtager også campingvogne. Hvis du kører i et køretøj uden toilet, kan du overnatte hos cirka 80 Pintrip-værter, som tilbyder adgang til toiletfaciliteter døgnet rundt.

Hvilke faciliteter kan jeg forvente hos værterne?

Mange værter tilbyder faciliteter som strøm, vand, toilet og bad og lignende. De opkræver ofte et lille gebyr for deres faciliteter. Vær venlig og spørg om tilladelse og afklar alle betingelser, før du gør brug af faciliteterne.

Findes konceptet i andre lande?

Ja, konceptet startede i Frankrig for mere end 30 års siden med France Passion. I alt tilbyder 10 europæiske lande konceptet. Se mere på www.fefi.eu

Skal alle værter kontaktes telefonisk før ankomst?

Nej, ca. 30% af værterne ønsker telefonisk kontakt, hvilket tydeligt er angivet både i bog og app med et rødt telefonikon. De resterende værter kræver ikke telefonisk kontakt inden ankomst, så her kan du blot møde op.

Må jeg medbringe hunde?

Hos mere end 90% af værterne er hunde velkomne, og det er altid påkrævet at holde hunden i kort snor. Vær opmærksom på hundeikonet, især det røde hundeikon, som angiver de få steder, hvor hunde ikke er tilladt.

Hvilke kriterier bliver der lagt vægt på, når værterne bliver udvalgt?

For os er gæstfrihed, kvaliteten af produkterne, gode oplevelser samt ro og natur de centrale kriterier. Vi søger konstant efter nye værter, og vores ambassadører hjælper med denne proces. Dog er det oftest de potentielle værter, der kontakter os for at blive en del af Pintrip-netværket, og ikke omvendt.

Kan jeg forhåndsreservere en plads?

Nej, med Pintrip-konceptet er det ikke muligt at forhåndsreservere en plads. Hos de værter, der ønsker forudgående kontakt, kan du kontakte dem tidligst 24 timer før din ankomst. Pintrip-konceptet fungerer efter først-til-mølle-princippet. Hvis du for eksempel er den fjerde gæst hos en vært, der kun har tre pladser til rådighed, må du finde en alternativ overnatningsmulighed. Der er ofte en anden Pintrip-vært i nærheden.

Alle holdepladser er optaget hos en vært. Hvad gør jeg nu?

I så fald må du søge efter en alternativ overnatningsmulighed. Der findes ofte en anden Pintrip-vært i nærheden.

Hvis jeg ikke kan få fat i værten, hvad skal jeg så gøre?

I så fald bedes du undlade at besøge værten, hvis forudgående kontakt er påkrævet, og det ikke har været muligt at få fat i værten. Der kan være forskellige årsager til, at værten ikke har svaret telefonen. De fleste værter vil dog ringe tilbage til dig, hvis de har misset din henvendelse.

Kan man tømme gråt og sort vand hos værterne?

Nogle værter tilbyder muligheden mod betaling. Alternativt kan bruge finde Vejdirektoratets gratis tømmestationer, som er listet bag i Pintrip-guiden eller på Pintrip App.

Er der fordele ved at være medlem?

Ja, som medlem af Pintrip får du adgang til eksklusive medlemsfordele. Du kan finde en oversigt over de aktuelle fordele her. Vi tilføjer løbende nye medlemsfordele.

Jeg har mistet min vignette/medlemskort/skiftet rude eller køretøj. Hvad gør jeg nu?

Send en e-mail til pintrip@pintrip.eu, så hjælper vi dig hurtigst muligt.  

Er det muligt at anmelde værterne?

Når du tjekker ind hos værten, har du mulighed for at give en anmeldelse af din oplevelse. Anmeldelsen er kun synlig for os, men når sæsonen er slut, sender vi anmeldelserne til værterne. Vi sætter stor pris på din feedback. I Facebook-gruppen Pintripper kan du også dele din Pintrip-oplevelse med andre medlemmer.

App

Hvad koster app'en?

Når du køber et digitalt medlemskab til 399 kr (299 kr efterfølgende år hvis du vælger abonnement), vil du modtage dit medlemsnummer via e-mail, hvilket også giver dig mulighed for at downloade Pintrip app på op til 2 enheder.

Fungerer app'en også når jeg ikke har internetforbindelse?

Ja, Pintrip app fungerer også offline. Men det kræver en internetforbindelse at aktivere medlemskabet og installere opdateringer.

Skal jeg installere opdateringer?

Vi opdaterer app'en regelmæssigt, for at forbedre og optimere brugeroplevelsen. Derfor er det vigtigt, at du altid sørger for at installere nye opdateringer.

Jeg vil gerne have flere funktioner i app'en. Er det planlagt?

Ja, vi videreudvikler hele tiden på app'en.

Er det muligt at købe Pintrip app med et abonnement?

Ja, du kan købe et digitalt medlemskab med et abonnement. Ved at vælge et abonnement kan du automatisk spare penge på dit medlemskab til den efterfølgende sæson. Første år koster det 399 kr, det efterfølgende 299 kr. Abonnementet fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges.

Jeg har fået nyt køretøj, hvordan retter jeg informationen på mit medlemskort?

Send os en mail på pintrip@pintrip.eu med dit medlemsnummer og dit nye registreringsnummer, så retter vi informationen på dit digitale medlemskort.

Hvorfor kan jeg ikke installere app'en?

Kontroller telefonens styresystem. Hvis din telefons styresystem ikke lever op til vores tekniske krav, kan du ikke installere app'en. Vores minimumskrav er Android version 9 og iOS version 13, ældre versioner er ikke understøttet.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg mister min telefon og vil installere app'en på min nye telefon?

Så skal du skrive en mail til os på support@pintrip.eu med dine oplysninger inkl. medlemsnummer, så nulstiller vi dit medlemsnummer, og du kan logge på ny enhed.

Er der telefonisk support til Pintrip app?

Nej, vi kan desværre ikke tilbyde telefonisk support til app'en. Hvis du har problemer med app'en, skal du kontakte support@pintrip.eu. Send os dit medlemsnummer, modellen på din enhed, versionen af telefonens styresystem, fornavn og efternavn, nummerplade nummer, e-mail og telefonnummer. Så hjælper vi dig hurtigst muligt.

På hvor mange enheder kan jeg installere app'en?

Hvert medlemskab tillader installation på op til 2 enheder.

Jeg bliver ved med at få fejlmelding når jeg bruger app'en. Hvad gør jeg?

Kontakt os på support@pintrip.eu og så hjælper vi dig hurtigst muligt. Husk at skrive dit medlemsnummer, modellen på din enhed, versionen af telefonens styresystem, fornavn og efternavn, nummerplade, e-mail og telefonnummer.

Copy link
Powered by Social Snap