Hvis Danmark er dit rejsemål – information og tips
Covid-19 i Danmark
Alle corona-restriktioner har været ophævet siden 1. februar 2022. Restriktioner som maske, kontaktrestriktioner, coronapas mm er derfor ikke længere gældende. Covid-19 er ikke længere klassificeret som en kritisk sygdom i Danmark.
Indrejse: Borgere fra EU- og Schengen-lande kan rejse ind i Danmark, og deres vaccinationsstatus kontrolleres ikke længere.
Kørsel i Danmark: Information til besøgende der kører.
Information og tips til udenlandske turister, der rejser til Danmark:
Obligatoriske dokumenter
Ved indrejse i Danmark til grænsekontrol skal du medbringe følgende rejsedokumenter:
- Alle EU/EØS-borgere skal fremvise pas eller nationalt id-kort godkendt som rejse-id.
- Hvis du er statsborger i et nordisk land, skal du ikke medbringe dit pas ved indrejse i Danmark, men du skal bevise, at du er statsborger i et nordisk land. Kun pas, kørekort og nationale ID-kort kan give oplysninger om nationalitet.
Andre obligatoriske dokumenter er:
- Kørekort (påkrævet)
- Internationalt kørekort (anbefales)
- Bevis for forsikring (påkrævet)
- Bilregistreringsdokument eller lejeaftale (påkrævet)
Regler i Danmark
I de skandinaviske lande er der tilsvarende love og regler, men der er regler, der er specifikke for Danmark.
Forlygter
Husk at have dine forlygter tændt hele tiden. Det er påkrævet i Danmark, også i dagtimerne.
Højrekørsel
I Danmark kører du i højre side af vejen – i lighed med det meste af Europa.
Sikkerhedsseler
Der skal være sikkerhedsseler til alle sæder i bilen. Det er med andre ord ulovligt at have flere personer i bilen, end der er seler til, og alle i bilen skal have sikkerhedssele på. Når børnene i bilen er under 15 år, er det førerens ansvar, at de bruger sikkerhedssele.
Børn og autostole
Børn under 3 år, der måler mindre end 135 centimeter, skal sidde i en korrekt tilpasset barnestol. Hvis køretøjet ikke har sikkerhedsseler, må børn under 3 år ikke sidde i bilen, mens den er i bevægelse.
Mobiltelefoner
Det er strengt forbudt at bruge mobiltelefon under kørsel i Danmark. Det er tilladt at bruge en håndfri telefon (ikke et headset) indbygget i bilen.
Hastighedsgrænser
I Danmark er hastighedsgrænserne 50 kilometer i timen i byer og 80 kilometer på de fleste veje. På motorvejene kan man normalt køre 130 kilometer i timen, men nogle dele tillader kun 110 kilometer i timen med opsatte skilte.
Danske vejskilte
I den offentlige trafik bruger vejskiltene internationale standardsymboler. Nogle gange omfatter de det danske sprog.
Parkering
Parker din autocamper eller bil i færdselsretningen (højre side af vejen). Ofte må man mange steder parkere mellem 1 time og 2 timer uden at betale. Parkering, hvis det er angivet med et ekstra skilt, er kun gyldige på bestemte tidspunkter. Her skal du være opmærksom på den særlige farvekodning (tider i sort eller hvid refererer til ugedagene fra mandag til fredag. Tider i parentes er for lørdage og tidspunkter i rød er for søn- og helligdage). Færdselsreglerne i Danmark kræver en p-skive i forruden. Udenlandske biler kan købe en parkeringsskive på turistkontorer, tankstationer eller på www.pintrip.eu
Vejafgifter
Du betaler ikke for at bruge vejene i Danmark. Du skal dog betale, når du krydser de to store broer, Storebæltsbroen (mellem Sjælland og Fyn) og Øresundsbroen mellem Danmark og Sverige.
Tankstationer
Størstedelen af de mange tankstationer i Danmark har automatiske betalingsautomater, der gør det nemt at fylde tanken, når stationen er lukket. Normalt accepterer automaterne nogle internationale kreditkort som betaling, og mange tager kontanter.
I nødstilfælde
Kommer du ud for en ulykke eller har brug for andre beredskaber, så ring 112 på landsplan for at få fat i dansk politi, brandvæsen og ambulance. Næsten alt dansk politi og beredskabspersonale taler engelsk og vil uden problemer kunne kommunikere med dig.
Penge/kreditkort
Valutaen i Danmark er danske kroner (DKK). Du kan rejse til Danmark med Euro og Maestro (EC) eller kreditkort til at begynde med. På turiststeder kan du betale med euro. Den officielle kurs er omkring 1 EUR = 7,41 DKK og er relativt konstant. Du kan hæve danske kroner i en dansk hæveautomat, men du kan også betale direkte med kort. Dette er meget mere almindeligt. Kontant betaling accepteres generelt ikke ved parkeringsautomater eller på lokal offentlig transport. Vi anbefaler, at du tager et internationalt accepteret kredit- eller betalingskort med dig. Den populære betaling MobilePay kan kun benyttes af indehavere af et dansk personnummer (CPR-nummer).
Drikkepenge
Ikke almindeligt i Danmark, heller ikke i turistområder. Men det afvises ikke.
Cyklister
Danmark er en nation af tohjulede. Du vil se cykler overalt, så sørg for at passe på dem. Bilister skal altid give efter for cykler, og de har ofte deres egne vejbaner, men nogle gange må man dele vejen.
Medbringelse af kæledyr til Danmark
Der kræves et EU-kæledyrspas for rejser med visse kæledyr (hunde og katte). Det beviser, at dyret er vaccineret mod rabies (vaccination skal gives tidligst 21 dage før indsejling), og din hund skal også være chippet for at muliggøre tydelig identifikation. Udover chippen er det også lovpligtigt i Danmark, at din hund har et mærke på halsbåndet, hvor der står navnet på hundeejeren og dennes adresse.
Alkohol
At køre i spirituspåvirket tilstand er absolut no go i Danmark. Den lovlige grænse for alkohol i dit blod er 0,5 procent i Danmark, og det håndhæves strengt. Hvis promillegrænsen i dit blod er over 0,5, får du straf og bøder af politiet.
Narkotika
Danmark forbyder kørsel under påvirkning af marihuana (THC, cannabis), methylamfetamin og MDMA (ecstasy). Hvis politiet har mistanke om, at en bilist er påvirket, vil de teste for forskellige stoffer. Betjening af et køretøj i påvirket tilstand kan medføre en stor bøde, fængsel eller endda at blive udelukket fra Danmark.